Vlastnit a provozovat bar je snem mnohých lidí. Jak se totiž říká – jíst a pít budou lidé pořád, a tak se jedná o zajímavou a hlavně různorodou možnost, jak si vydělat peníze. Zařídit si bar však není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Co všechno musíte vědět, než se do podnikání pustíte?
Finanční náročnost
Najít vhodný a frekventovaný prostor – na tom stojí úspěch celého podnikatelského záměru. V případě baru by měl být dobře situovaný a dostupný. Do zapadlého podniku na okraji města totiž jen málokdo zavítá. Nejlepší je tak plánovat s prostorem v centru města nebo na místě, kde je velká koncentrace lidí – např. nákupní střediska. Spolu s tím však jde ruku v ruce drahý nájem.
Povolení od úřadů
Ať už plánujete otevřít bar, hospodu či menší restauraci, musíte mít pro to povolení. Čeká vás tak návštěva živnostenského úřadu. Ze zákona je získání hostinské činnosti podmíněno odbornou způsobilostí, což v praxi znamená, že musíte mít z tohoto oboru nejméně výuční list. Jestliže požadované vzdělání nemáte, musíte si jej doplnit rekvalifikačním kurzem.
Vybavení baru
Při otevírání baru musíte také počítat s konkurencí – zvláště ve větších městech je opravdu veliká. Jak nezapadnout do průměru, ale naopak vyniknout? Odlište se! Pomoci může tematicky zaměřený bar, kde jeho hlavní myšlenku sladíte s designem celého interiéru. Důkladně tak promyslete, v jakém stylu jej zařídíte. To ale zdaleka není vše. Potřebovat budete i odpovídající gastro vybavení do kuchyně a na pult baru. V praxi to znamená nákup výčepního zařízení, speciálních barových lednic, výrobníku ledu a mnoho dalšího!
Služby
Aby se k vám hosté často vraceli, je potřeba více, než útulně zařízené prostředí. Velkou měrou k tomu napomůže také vhodně zvolená příjemná obsluha, příznivé ceny a kvalita nápojů či jídla, které budete podávat. Jen tak si zajistíte úspěšné podnikání.