Češi a káva – jak na tom jsme?

Den bez kávy? To je pro mnoho z nás přímo hrůzostrašná představa. Na tomto voňavém kofeinovém nápoji se stali takřka závislí lidé po celém světě. A Češi rozhodně nejsou žádnou výjimkou, spíš naopak. Označit bychom se směle mohli za národ kafařů. Umíme si ji vychutnat? A vsázíme na kvalitu nebo spíš na kvantitu?

 

Sázíme na kvalitu

Přesně je třeba říct, že kávová kultura v Česku se v posledních letech hodně zlepšila. Samozřejmě se stále najdou lidé, kteří nedají dopustit na instantní varianty, ale stále více přibývá těch, kteří neváhají investovat do kvalitní zrnkové kávy. Ti „osvícení“ už vědí, že v supermarketu by ji hledali marně, a tak se pro ni vydávají do specializovaných obchodů a pražíren. Kvalitu upřednostňují nad kvantitou, a tak pro ně cena nepředstavuje klíčový faktor, podle kterého se rozhodují. Neváháme si připlatit, zvyšuje se tak poptávka po dražších a kvalitnějších druzích.

 

Jeden šálek nám nestačí

Svůj oblíbený šálek si Češi dopřávají několikrát denně, v průměru asi třikrát až čtyřikrát. Pijeme ho, když potřebujeme povzbudit a soustředit se, vychutnáváme si ho, když máme chvilku času jenom pro sebe, chceme relaxovat a užít si pohodu, nebo si ho zkrátka servírujeme proto, že na lahodný nápoj máme zrovna chuť. V práci, ve škole, doma, na dovolené – tady všude nesmí chybět.

 

Kávovar tvoří nedílná součást naší domácnosti

Většinou si černý mok připravujeme doma, kvalitní kávovar dnes totiž tvoří zcela běžnou a samozřejmou součást každé moderní domácnosti. Lahodné espresso, café latte nebo cappuccino tak můžeme mít, kdykoli se nám zamane. Když už jsme u těch druhů kávy, nesmíme zapomenout zmínit rozdíly, které v konzumaci panují mezi pohlavími. Zatímco muži upřednostňují tureckou kávu a espresso, ženy dávají přednost spíše kávě s mlékem.

 

Nebojíme se alternativ

Přibývá i lidí, kteří vyhledávají alternativy, doslova znovuzrození zažívá filtrovaná káva.  Snad i proto, že si ji lidé mohou připravit bez drahých přístrojů, stačí k tomu tzv. dripper, který seženete za pár stovek. Příprava kávy v něm není žádná věda, pohlídat musíte hlavně to, aby mletá káva nebyla příliš jemná nebo naopak moc hrubá. Když se vám to povede, výsledkem bude nápoj s širokou škálou chuťových nuancí. Tak vzhůru do experimentování!


TAG


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *