Jak mizí prach z výrobních linek

V průmyslovém provozu je prach většinou nežádoucí, může zbytečně komplikovat výrobu a přinášet rizika. V potravinářství je navíc nepřípustný i z hygienického hlediska. Poradí si s ním výkonné filtrační systémy.

 

Bezpečné prostředí

Prach může být zdrojem nečistot a umožňovat vznik prostředí, ve kterém se množí bakterie. To je v potravinářském průmyslu naprosto nepřijatelné nejen z hygienického hlediska. Usazený prach může  vytvářet explozivní prostředí, což může ohrozit bezpečnost celého provozu. V potravinářství jsou téměř všechny druhy prachu explozní a tak se k nim také přistupuje. Podobně rizikový je i dřevní prach, který vzniká při zpracování a obrábění dřeva. Je tak potřeba prach co nejdříve po jeho vzniku odsávat, aby nedocházelo k jeho usazování, o což se stará průmyslová vzduchotechnika. Ta musí splňovat mnoho požadavků. Drobné nečistoty vznikají při zpracování potravin u mnoha technologických procesů, například při mletí, sekání, míchání, dopravě surovin i jejich balení. Odsávání prachu je tak hlavním krokem ke snížení rizik a udržení bezpečného pracovního prostředí.

 

Naprostá čistota

Odsávání prachu v potravinářské výrobě zabezpečuje centrální odsávání. Odsátý prach se oddělí od vzduchu, který je pak odváděn v létě ven a v zimě zpět do výrobních hal. V místech, kde se může část systému dostat do styku s potravinami, se používá nerezové provedení pro snadnou údržbu. Filtrační systémy se využívají nejen u výroby potravin, ale i v dalších zpracovatelských závodech a v různých odvětvích průmyslu. Neobejdou se bez nich slévárny a brusírny, papírenské i dřevozpracující závody a své využití mají i v oblasti automotive.

Aby byla zajištěna bezpečnost systému, je potřeba provádět pravidelné revize a kontroly. Zajistíte tak svým pracovníkům čisté a bezpečné prostředí na práci i kvalitní výrobu.




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *